1. Minder verlangen is zelfs waardevoller dan minder bezitten. Minimalisme heeft veel verbazingwekkend praktische voordelen in ons leven. Het kost minder. Het kost minder tijd en energie om te onderhouden. Het brengt vrijheid, rust, vrede en kalmte in een hectische wereld. En het biedt meer mogelijkheden om onze ware passies na te jagen.

2. Sta de reis toe naar minder innerlijk. Een handvol kleding inleveren bij Goodwill is niet moeilijk. Het afleveren van een volle bestelwagen met ongebruikte bezittingen is niet eens zo moeilijk. Maar voor de vierde keer naar de drop-off van Goodwill gaan met een bus vol volkomen onnodige bezittingen, begint veel zielonderzoek. De reis naar minimalisme loopt door hart en ziel.

3. Het potentieel van minimalisme ligt in de optelling, niet in de aftrekking. Minimalisme is niet het doel. Minimalisme gaat immers minder over de dingen die je verwijdert en meer over de dingen die je toevoegt. Het potentieel van minimalisme ligt in wat je met je leven nastreeft in plaats van materiële bezittingen.

4. Minimalisme zal altijd variëren. Minimalisme is het opzettelijk promoten van de dingen die we het meest waarderen en het verwijderen van alles wat ons ervan afleidt. En per definitie betekent dit dat minimalisme er altijd anders uit zal zien.

5. We kunnen levens veranderen. Wij kunnen de wereld veranderen. Ik zat jaren geleden achter een computerscherm en begon deze blog met slechts een paar toetsaanslagen. Het zou niet meer zijn dan een online dagboek van mijn reis naar minimalisme. Maar onderweg gebeurde er iets onverwachts. Mensen begonnen te lezen. En vond daardoor nieuw leven.